Corewood

- kernen til et godt byggeri

Varianter af CLT elementer

CLT elementer kan fås i lidt forskellige variationer over temaet. Herunder vises lidt forskellige billeder af vareprøver for CLT elementer fra nogle få forskellige producenter. Nogle af producenterne kan tilbyde forskellige variationer mht. hvordan elementerne er opbygget eller mht. hvordan det yderste synlige lag fremstår.

Som standard produceres CLT elementerne af grantræ, evt. tilsat lidt fyrretræ. Synlige kvaliteter er typisk i grantræ. Men nogle af producenterne kan i det synlige lag udskifte grantræet med andre træsorter eller andre opbygninger, for at få en særlig overflade finish. Almindeligvis produceres de synlige kvaliteter ved at træet gennemgår en lidt grundigere sortering. På denne måde udvælges brædder med færre og mindre knaster i, med en pænere overfladestruktur, uden misfarvninger el.lign.
Herunder beskrives 3 forskellige CLT fabrikker og hvilke specialiteter de har i forhold til særlige CLT overflader.

Derix, fabrik i Nordtyskland.
Dette er så vidt vides den fabrik, der ligger tættest på Danmark og som kan levere til Danmark. Tag evt. et kig på Derix. Prismæssigt ligger de meget fornuftigt og de sælger direkte - både til privatpersoner og til byggefirmaer, tømrere o.lign. Den måde de "kantlimer" deres elementer på er meget interessant, da risikoen for revner og sprækker i overfladen fordeles over mange kantflader (se video). Dvs. revner / sprækker mellem de enkelte brædder pga. bevægelser i træet, bliver mikroskopiske - i hvert fald meget små. Især i deres såkaldte WSI kvalitet, hvor lamellerne kun er 40 mm brede. Midterlagene bliver 100% kantlimede og yderlag ca. 30-50% kantlimede - uanset om ønsket til overflade kvalitet er synlig eller ikke-synlig overflade. Dette er modsat af hvad f.eks. KLH gør med deres DVQ kvalitet: Midterlag kantlimes ikke og yderlag kantlimes 100%. Hos Derix er deres træ desuden tørret ned til 10% +/-2%, mod industristandarden på 12% +/-2%.

Noget andet, der er interessant er, at transporten er kortere. Eksempelvis til Århus, fra 3 forskellige CLT leverandører:

  • Derix, fabrik der kan producere den høje overflade kvalitet (WSI). Herfra til Århus. 777 km, ca. 8 timer.
  • Derix, fabrik der kan producere ikke-synlig (NSI) og almindelig synlig kvalitet (ISI). Herfra til Århus. 565 km, ca. 6 timer.
  • KLH til Århus. Ca. 1400 km, 15 timer.
  • Skonto til Århus. Ca. 1050 - 1860 km, 20-22 timer, afhængig af rute.

Generelt tilbyder Derix kun grantræ til deres synlige overfladekvaliteter. Men de har dog en anden interessant mulighed, nemlig at bruge ædelgran i det yderste lag. Se billeder af dette herunder. Derudover producerer Derix også limtræ og kan tilbyde at både limtræ og CLT elementer males fra fabrik. Se mere om dette på siden “CLT overflader”.

KLH, fabrik i Østrig.
Hos KLH er træet tørret til branche standarden for konstruktionstræ 12% +/- 2% fugtindhold. Som standard kantlimes brædderne i de enkelte lag ikke - men det er standard at hvis det yderste lag skal være i synlig kvalitet, så kantlimes brædderne i dette lag. Hos KLH kaldes den synlige kvalitet for DVQ, som står for Domistic Visible Quality. Derudover har KLH 2 andre overfladekvaliteter, nemlig NVQ (non-visible quality) og IVQ (industrial visible quality). NVQ anvendes f.eks. ud mod isoleringslaget og indvendigt, hvis vægoverfladen vil blive dækket af f.eks. gips, der spartles og males. IVQ anvendes typisk som synlig CLT overflade i industribygninger el.lign. Hvad angår DVQ kvaliteten, kan KLH i det yderste lag, udover gran også anvende andre træsorter, som fyr, douglas, lærk eller lignende - så længe der ikke er tale om hårdttræ.

Hasslacher (Norica Timber), fabrik i Østrig.
Her nedtørres træet som standard også til 12% +/- 2% fugtindhold. Hasslacher har gjort særlige CLT overflader til sit speciale. Bl.a. kan Hasslacher tilbyde diverse overflade behandlinger af CLT elementerne, lige fra UV-beskyttelse til at male elementerne i deres overfladebehandlings anlæg. Derudover kan de producere elementer, hvor det yderste lag er i forskellige træsorter. I modsætning til KLH ikke kun med bløde træsorter, men også med hårdttræ som eg, birk o.lign. som kan give eksklusive synlige overflader. De kan også producere birketræs CLT - dvs. hvor hele CLT elementet er bygget op af birketræ. Dette kan være interessant, hvis der f.eks. er behov for en særlig høj styrke af CLT elementerne. I tillæg til den “standard” synlige overflade kvalitet, tilbyder de også en excellent visual quality (EVQ). Denne laves ved at de yderste lameller / brædder er bygget op af 2 tyndere krydsende lag, hvor det yderste lag kan være en eksklusiv træsort.

Brochure, Hasslacher birketræ CLT

Varianter af CLT Elementer - Hasslacher

Varianter af CLT Elementer - KLH